07.12.2023

Искрен и емотивен говор на дедо Санде, сточар од Штука

Слушнете го овој емотивен и искрен говор на дедо Санде, сточар од Штука. Зарем не ви значат ништо зборовите на овој човек? „Тргнах тука за руднико, слушам рудник ќе се отварало тука. Дали најпрво некој тај шо мисле да отвара рудник, заврти се на таа страна и види ја таа …

Повеќе »

Љупчо Ангеловски: „Натпреварувањето на пазарот на ЕУ и во глобалната економија едноставно не е можно со ситни парцели

Консолидацијата на земјиште го поттикнува развојот на малите земјоделски стопанства и нивниот придонес во сигурноста на храната Љупчо Ангеловски е млад семеен земјоделец во селото Егри, Општина Битола. Доаѓа од семејство со долга традиција во земјоделско производство. Oткако ја преземал водечката улога во семејното земјоделско стопанство, тој ја сфатил важноста …

Повеќе »

Тој се нарекува камен на љубовта a штити од …

Правилно избраните благородни каменчиња можат да ти донесат среќа и да те заштитат од негативни влијанија. Верувањето во дејството на скапоцените и полускапоцените каменчиња и благородните метали врз судбината на човекот е многу старо. Авентуринот е кварцит од бела, розова, портокалова, цреша, окер, сина или зелена боја. Помага во опуштањето …

Повеќе »

Какво време не очекува во текот на оваа недела

После неколку дневните серии на нестабилности, од денешниот ден (понеделник) над подрачјето на Македонија ќе започне дејството на антициклон со поле на висок воздушен притисок. А тоа подразбира дека ќе имаме стабилизација на временската состојба во Македонија. Денес (понеделник) во добар дел од Македонија ќе преовладува сончево и стабилно време …

Повеќе »

АХВ: Сет мерки за консумирање на безбедна храна и за заштита на животните и домашните миленици од високите температури

Најавата на метеоролозите за зголемување на температурите го подигна алармот за заштита на луѓето од можно труење со храна. Високите температури претставуваат голем стрес за животните поради кои тие може да јадат помалку, имаат зголемена потреба за вода, а можно е и намалување на производството на млеко и слаб прираст. …

Повеќе »

Во Сибир процвета дрвото БОРА: Убавината што ја гледаме само еднаш во 100 години! (Фото)

Природниот феномен се случил во Јакутија, Сибир. Медиумите посветени на градинарството известуваат дека дрвото Бора процветало, и нема ништо чудно што овие светло-црвени цветови ја гледаат светлината само еднаш во сто години. Погледнете како изгледа убавината на оваа природна реткост.

Повеќе »

Нарачајте скари за двор – Одлична можност за набавка за патентиран македонски производ !

Поставувањето на скара во дворот освен тоа што дава можност за подготвување на вкусни специјалитети во дворот и поминување на незаборавни мигови со најблиските, допринесува и во збогатување на амбиентот на дворот. Марјан кој е сопственик на Facebook страната „Скари за во Двор“ е лице кое произведува навистина креативни скари, …

Повеќе »

Погледнете го преубавиот двор на Виолета од село Бистрица (Фото)

Убаво е чувството да се биде опкружен во зеленило. За среќа постојат луѓе кои со нивна помош се збогатуваат природата и убавите дворски пејсажи. Виолета Јанеска од село Бистрица, Битола е вистински пример за тоа како треба да изгледа еден двор. За дворот се грижи исклучиво таа, еден цел ден …

Повеќе »

Мичурин по неколку децении доби нов урбан парк – Погледнете како изгледа

Паркот се протега на површина од 3 573 м2 и е проектиран според сите стандарди. „Мичуринци добија урбано место за рекреација за сите генерации“, изјави градоначалникот Златко Марин. Покрај зелените површини паркот има детско игралиште, пешачки патеки со клупи, комбинирано спортско игралиште за рекреација со современа подлога, место за друштвени …

Повеќе »