13.04.2024

Вести

Сточар од Прилепско додека ги напасувал кравите, бил нападнат од мечка

Додека ги напасувал кравите на планината Мукос, прилепчанец бил нападнат од мечка и се здобил со тешки повреди, па е хоспитализрана во велешка болница. Настанот се случил на 7 април, а лицето било донесено во велешка болница ден подоцна. „На Ургентен центар донесено е лице кое се зажело на повреди …

Повеќе »

ДАЛИ ЗАДОЦНЕТИОТ ЗИМСКИ УДАР ОД СРЕДИНАТА НА ОВОЈ МЕСЕЦ НИ Е ЗАГАРАНТИРАН?! Можно е и над половина метар снег на планините во регионот, а снег ќе има понекаде и и во градовите

Метео прогноза на Славчо Попоски: Покрај мене, и сите познати метеоролози од регионот се едногласни, од средината на овој месец, како и во втората половина од овој месец преку Атлантикот и потоа од северозападна Европа кон нашите краишта ќе дојде до спуштање на значително поладен воздух кој ќе ги спушти …

Повеќе »

Висечките градини во Вавилон

Набуходоносор наредил во близината на неговата палата да се подигнат возвишенија од камења, да им се даде облик на ридови и да се засадат со разновидни дрвја. По желбата на својата сопруга која потекнувала од Медија засадил една од таквите градини какви што во татковината на неговата жена биле вообичаени. …

Повеќе »

Цвеќе во пелени – идеална заштеда на вода

Можеби звучи лудо, но доколку сакате да заштедите вода за цвеќето, тогаш замотајте го во пелени. Доколку се  решите на ваков чекор тогаш треба да: – ископајте поширока дупка (за пресадување во саксија, а тоа подразбира еден број поголем од потребното) и во неа ставете детска пелена. Не памучна, туку …

Повеќе »

Сузбивање на глувци и стаорци

Заштитата од глодари во зимскиот период е неминовна затоа што тие причинуваат големи штети, како на отворен, така и во затворен простор. Меѓу штетните глодари во складишта се вбројуваат црниот и сивиот стаорец (Rattus Rattus и Rattus norvegicus) и домашниот глушец (Mus musculus). Од еден пар за една година можат …

Повеќе »

Топ три најсмртоносни растенија на планетата Земја

Постојат илјадници отровни растенија во светот, вклучително и оние кои се многу опасни за луѓето. Меѓу растенијата опасни за луѓето, има дури и такви што често ги чуваме во станови, или добро познати градинарски растенија. Бидете сигурни дека одгледувате некои од нив во вашиот дом. Кукута (Кониум) Светската слава Кукута …

Повеќе »

Заштитата на лилјаците од Белица

Заштитеното подрачје „Споменик на природата – Белешничка Река“ се наоѓа во карстно подрачје, каде што се формирале голем број пештери и јами. Токму во нив, во темнината на подземјето одредени претставници на фауната се прилагодиле на посебните услови и со своите уникатни адаптации успешно опстануваат. Лилјаците тука си го нашле …

Повеќе »

Како да ја ублажите болката во желудникот со помош на растенијата

Болките во стомакот можат да се должат на многу различни нешта. Ова често е погрешна диета, алкохол, цигари, стрес. Гастричните проблеми опфаќаат широк спектар на симптоми кои можат да се појават во различни фази и ситуации во секојдневниот живот. Некои од најчестите гастрични поплаки се болка, тежина, оток, киселини. Ви …

Повеќе »

Што ќе се случи после 4 часа, откако изедете грст ореви

Има едно ново истражување кое покажува дека ако јадете грст ореви секој ден, тоа ќе ве заштити од срцеви болести. За 4 часа по земањето на ореви или ореовото масло ќе го подобрите протокот на крв во телото. Ова ќе ве заштити од кардиоваскуларни болести. Професорот д-р Пени Крис Етерон …

Повеќе »

Температура за растенијата

Топлотниот режим има големо значење за растот и развојот на растенијата. Оптималните температурни услови за различни декоративни растенија се различни. Освен тоа, тие се различни и во одделните фази од развојот на растението. Зголемувањето на температурата до познати граници доведуваат до засилен раст и поголемо цветање, а понекогаш и до …

Повеќе »