Почетна / Градина / Вистинска магија се случува кај овие убави “карпи”

Вистинска магија се случува кај овие убави “карпи”

Геодите најчесто се сферични или елиптични карпи, кои се шупливи на внатрешноста, но нивните ѕидови се полни со кристали. Нивното име доаѓа од грчкиот збор “geodies”, што значи “Earthlike”. Овие уникатни карпи можат да се формираат на различни начини, но во секој случај овој процес трае милиони години. Во вулканските геодези, сè почнува со меурчиња, но, се разбира, тие можат да се формираат и без вулкани.

Тие можат да започнат со формирање како дупки ископани од животни, калливи седименти или дури и корени од дрвја. Со текот на времето, воздухот, животните, калта или дрвените корени создаваат шуплини во карпата, додека надворешните рабови се стврднати во сферична форма. Тогаш вистинската научна магија се случува кога подземните води почнуваат да течат наоколу и низ оваа празнина. Подземните води со себе содржат различни минерали. Овие минерали, како што се кварц, аметист и калцит, се носат заедно со водата и потоа се “наталожуваат” на ѕидовите на шуплината. Ова, како што веќе рековме, трае стотици милиони години, и каков е исходот од овој процес? Формирање на нашите т.н. шарени минерали.

Дали знаевте дека, како и вашите отпечатоци од прсти, секоја геода е уникатна бидејќи има уникатен минерален состав? Овие убави “камења” се разликуваат во смисла на сè: нивната големина, нивното формирање и боите. Некои од највредните геодии се оние кои имаат црни калцити или кристали на аметист и можат да се најдат во целиот свет.

Дали знаете за што се користат? За правење накит, вазни, очила и што не. Кај нас можете на ги најдете во продавничката на Македонскиот РУБИН.

Види

Шафран – скап зачин кој чини до 3000 долари за околу 1 килограм

Шафранот е најскапиот зачин во светот. Шафранот помага за здрави очи и срце, како и …