Почетна / Градина / Вести / Откриени нови видови цвеќиња досега непознати за ботаничарите и целиот свет

Откриени нови видови цвеќиња досега непознати за ботаничарите и целиот свет

Локалните ботаничари открија ново растение кое е уникатно.

Растението, наречена Shealy’s Saxifrage, е пронајдена во Nine Times Reserve во округот Пикенс. Цветот го открија ботаничарите Патрик Мекмилан, Лари Кушман и Винсент Ричардс. Тоа е единствената позната популација на цветот во целиот свет.

„Тоа е многу кул работа и ви покажува дека има уште многу што треба да се открие токму тука на планетата Земја“, рече Грег Лукас, од Одделот за природни ресурси во Јужна Каролина.

Цветот беше именуван по долгогодишниот професор д-р Хари Шели на Универзитетот во Јужна Каролина-Ајкен за неговиот значаен придонес и влијание врз полето на ботаниката.

„Се чувствувам почестено и понизно“, рече д-р Шели, „имав влијание и во двата животи [Кушман и Мекмилан], па претпоставувам дека затоа решија да го сторат тоа“.

Одделот за природни ресурси во Јужна Каролина ги повикува љубителите на природата да не ја вознемируваат заедницата за ретки растенија. Наместо тоа, тие рекоа дека најдобро е да се набљудува и гледа од далечина.

„Тоа е нешто што подобро се забележува од далеку затоа што газењето на овој вид на живеалиште на растенија, кое е на гранит и е високо, ќе го наруши тој посебен вид на живеалиште на растенија “, рече Лукас.

Цветот има бела боја со жолти и црвени акценти и може да се најде по должината на рабовите на искосените гранитни испакнатини, душеци од мов или во пукнатини.

Истражувачите велат дека Shealy’s Saxifrage цвета од февруари до мај.

Види

Спатифилум – цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и …