Почетна / Градина / И бананите се прскаат со смртоносни пестициди – Работниците во фарми страдаат сериозно од употребата на пестициди (Видео)

И бананите се прскаат со смртоносни пестициди – Работниците во фарми страдаат сериозно од употребата на пестициди (Видео)

Владите на земјите од Централна и Јужна Америка дозволуваат, без да им трепне око, бананите да бидат третирани со смртоносните пестициди – дибромохлоропропан (ДБХП).

Овој опасен пестицид е забранет со закон во САД. Но, тоа не ги запира главните извозници на банани од Југот да го преплават светот со овој отров.

Од клипот подолу, ќе видите дека работниците во овие фарми страдаат сериозно од употребата на пестициди.

Познато е дека тој предизвикува дефекти при раѓање, рак, кожни проблеми, ги оштетува дишните патишта, кожата, предизвикува вртоглавица, конфузија и смрт.

Кај работниците владее остро незадоволство кое го искажуваат преку протести и повик за помош од владата.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …