07.12.2023

Мулчот ја подобрува структурата на почвата и е вистински декор во градината – Каде да го набавите во црвена, жолта и кафена боја?

Низ долгата историја на хортикултурното производство забележана е употреба на различни типови на мулчери. Мулчирањето, или прекривањето на површината околу растенијата, порано било употребувано исклучиво кај декоративните растенија, грмушки и дрва и за таа намена обично била користена разградлива – органска материја (листови, слама, компост). Денес се коритстат различни мулчери …

Повеќе »

Лета низ воздухот: Погледнете како лови гуштери Летечката змија Chrysopelea paradisi (Видео)

Ова е Chrysopelea paradisi исто така позната како летечка змија! Изгледа речиси лажно, но таа навистина плови низ воздухот без проблем. Не верувате? Погледнете и ќе се уверите:

Повеќе »

Еве како изгледа смок долг 4,5 метри уловен во нашата земја

Смоковите се чести гости на местата каде работат многумина земјоделци. Во село Црник, Пехчево минатата година селаните утепаа смок со неверојатни 4,5 метри должина. „Долга беше 4,5 метри. Змијата е утепана од страна на повеќе луѓе кои биле во шок кога ја виделе. Смокот беше многу стар, а имал дури …

Повеќе »

Единствената мини фарма со магариња во нашата држава

Роберт Шиникоски во атарот на родното Велестово подигнал мини фарма со магариња. Овој млад човек, пред 18 месеци се вклучил во проект за спас од исчезнување на автохтоната сорта магариња. Со помош на здружението на граѓани “Буша“ се вклучил во проект за заштита. Добил грант од ГЕФ Македонија, Програмата за …

Повеќе »

Каде најефтино да купите бели камења? – тие се вистинска декорација во градината (Видео)

Белите камења се дефинитивно најдекоративните елементи во градината. Уште веднаш по поставувањето на одредени делови во дворот со бели камчиња, доведуваат до разубавување на градината. Можете и да ги комбинирате со растенија, со поголеми камења, да ги редите покрај патеки, поставите во саксиите итн. Во видео прилогот подолу ќе имате …

Повеќе »