Почетна / Градина / Вести / Во подземната стаклена градина Walipini, се одгледува храна во текот на целата година

Во подземната стаклена градина Walipini, се одгледува храна во текот на целата година

Во последно време технологиите за одгледување се повеќе се зголемуваат. Но, за оние кои сакаат нешто малку повеќе антички, одгледувањето храна во дупка во земјата е нешто што бара најмалку технологија.

Walipini, е подземна стаклена градина со покривка, која останува топла, бидејќи пасивно ја апсорбира сончевата топлина и топлината на Земјата, пишува 365aquaponics.

Овошјето и зеленчукот може да се одгледува во текот на целата година, што го прави идеални за постудени локации, кои обично не може да растат на свежи локални производи во одредени делови од годината.

Методот на одгледување не е многу нов. Тој се користи во Јужна и Централна Америка со децении, вклучувајќи го и оној во кој се одгледуваат банани на 4.000 метри во Андите.

Оваа техника е специјално прифатена од Институтот Бенсон, Светската програма за Мормонска Црква, за одгледување на храна. Според Кариран Зебри, институтот Бенсон и неговиот тим од волонтери изградиле „Walipini“ од 22 метри на 6 метри за заедницата во Ла Паз, Боливија.

Институтот објави и прирачник за тоа како да се изгради таква структура. Тој објаснува:

Walipini е, на наједноставен начин, правоаголна дупка во земјата од 1,8 до 2,5 метри длабочина покриена со пластична фолија. Најдолгата површина на правоаголникот го гледа зимскиот сончев север во јужната хемисфера и јужниот дел на северната хемисфера. Овој покрив ја затвора дупката за да им даде изолационен воздушен простор меѓу двата слоја од пластична фолија и им овозможува сончевата светлина да навлезе и да се создаде пријатна, стабилна средина за раст на растенијата.

Види

Спатифилум – цвеќето на мирот

„Спатифилум“ потекнува од влажни тропски шуми од Индонезија, на Филипините и тропски Северна, Централна и …