14.06.2024

Извршена контрола на одгледувалиштето за овци во гостиварското село Симница

Официјални ветеринари од Агенцијата за храна и ветеринарство, во соработка со  надлежното ветеринарно друштво и стручни лица од Факултетот за ветеринарна медицина вршат контрола на одгледувалиштето за овци во гостиварското село Симница, со цел утврдување на евентуално присуство на заразна болест кај добитокот и евентуалната причина за појава на болест …

Повеќе »

Средба на министерот Николовски со претставници од мелничко-пекарската индустрија

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска имаше средба до претставници од мелничко-пекарската индустрија, кои откупуваат пченица во земјава. На средбата мелничарите откупувачи ги презентираа информациите за состојбата со годинешната жетва на пченица и проблемите со кои се соочуваат . Претставниците од мелничко-пекарската индустрија доставија предлози како да се …

Повеќе »

Николовски: Владата ќе преземе пакет мерки за стабилизирање на пазарот на пченица

Македонија годинава очекува недостиг на околу 110.000 тони пченица поради што веројатно ќе реализира увоз. За стабилизирање на пазарот, Владата ќе преземе и сет мерки, соопшти денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на средбата со мелничарите. Мерките, како што најави, ќе бидат разгледани на една од наредните …

Повеќе »

Градинарскиот центар Фоја по повод својот јубилеј 15 години постоење ве наградува! Еве што треба да направите

Градинарскиот центар Фоја по повод својот јубилеј 15 години постоење, на својата фејсбук фан страна во периодот од 15.07 до 30.08 2017 објавува дигитална наградна активација.  Целта е популаризација на хортикултурата и создавање на поубава и поздрава животна средина. Промовирање на садењето и негувањето на растенијата како најдобар начин за …

Повеќе »

До 4.000 евра казна за берење боровинки без дозвола

Лицата кои што ќе бидат затекнати на теренот без дозвола за собирање на шумски плодови, ќе бидат санкционирани согласно позитивните законски прописи. Од 800 до 4.000 евра во денарска против вредност може да заработите казна доколку берете боровинки без дозвола, пишува ТВ Тера. Јавната Установа Национален парк Пелистер Битола ги известува …

Повеќе »

Заменик-министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство се сретна со дел од производителите на лубеници кои имаат проблем со откупот

Заменик-министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Власте Димковиќ се сретна со дел од производителите на лубенци кои имаат проблем со откупот. Се работи за земјоделци имаат нерешни имотно правни односи, поради не не ги исполнуваат условите за дополнителната субвенција од два денари за килограм продадени лубеници кај регистрирани откупувачи, што на …

Повеќе »

Кои се новите индекси на цените во земјоделството

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јуни 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 1.3%, а кај аутпутот намалувањето изнесува 9.2%. Во јуни 2017 година, во споредба со јуни 2016 година, индексот на цените на …

Повеќе »

Владата донесе одлука за дополнителна субвенција од два денари за килограм лубеници

Владата на Република Македонија, на почетокот на месецот, донесе одлука  за дополнителна субвенција од два денари за килограм лубеници продадени кај регистрирани откупувачи ,со цел да се ублажи ценовниот шок од ниската откупна цена на лубениците. Изминатиов период, веднаш штом започнаа проблемите со откупот на лубениците, министерот за земјоделство, шумарство …

Повеќе »

НАЈМАРИФЕТНАТА ТИКВЕШАНКА СЕ СЕЛИ ОД МАКЕДОНИЈА

Весна Јаневска од Росоман, една од најмарифетните тиквешанки, бара начин да замине од државава. Жената што во услови кога немаше постојана работа сиве изминати години правеше напори од ништо да направи нешто, па готвеше ајвар и најразлична друга зимница за пари и ја продаваше на познатиот росомански пазар, разочарано вели …

Повеќе »

Зошто да се запишете на Шумарски факултет (Видео)

Со цел да се помогне на идните студенти, односно матурантите кои сеуште одлучуваат на кој факултет да се запишат, во сорботка со Студентскиот Парламент на УКИМ од шумарскиот факултет направија една серија на видеа во која ќе ги претстават различните факултети на кои може се продолжи образованието. Што се учи, …

Повеќе »