14.06.2024

МЗШВ: Се деблокира процесот за исплата на обештетувањата од штетите од временските неприлики во 2016 година

Владата на Република Македонија денеска го усвои Акцискиот план за постапување по предметите за настанатите штети од временските непогоди што се случија во 2016 година, а што беше започнато според одредбите од Законот за заштита и спасување. На овој начин се одблокира процесот за исплата на обештетувањата на земјоделците кои …

Повеќе »

Во креирањето на бруто-додадената вредност во земјоделството во Република Македонија, најголемо учество има Југоисточниот регион

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2015 година, во креирањето на бруто-додадената вредност во земјоделството во Република Македонија, најголемо учество има Југоисточниот регион со 31.1%, потоа Пелагонискиот со 19.4% итн., додека најмало учество има Североисточниот регион со 3.8%. Во создавањето на вредноста на растителното производство во Република Македонија, …

Повеќе »

Овие луѓе веќе се вклучија во проектот “Дотерај го Скопје”

Се поголем број на граѓани од различни генерации и профили се вклучуваат во проектот “Дотерај го Скопје”. Проектот, кој веќе 30 дена се спроведува во сите општини низ градот Скопје, е одлично прифатен од жителите. Хит на неделата е секако Сузана Зафирoва, 64 годишна пензионирана професорка и ликовен уметник, која …

Повеќе »

Од идеја до фарма со јапонски потполошки: Запознајте го младиот агробизнисмен Гоце Трајковски

Младиот Гоце Трајковски од битолско Драгожани е доказ дека кога нешто силно се посакува може и да се реализира. Неговата желба да има сопстевен бизнис се реализирала пред 5 години со отварањето на фарма со јапонски потполошки, пишува Бриф. Пред да започне со овој бизнис, многу читал, се интересирал за …

Повеќе »

МЗШВ формираше Комисии за вршење на увид на настанатите штетите од невремето на 11-ти септември

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска формираше Комисии за увид на настанатите штетите во регионите кои на 11-ти септември годинава беа зафатени од временски непогоди (пороен дожд, електрични пранења, силен ветер и град). Согласно извештајот од УХМР и теренскиот увид од страна на Подрачните единици при МЗШВ,  утврдено е …

Повеќе »

Внесете малку егзотика во вашиот двор: Таа е исклучително погодна за тераси и балкони, а доста често се користи за уредување на покривите

Пампас тревата е една од помалку познатите декоративни растенија што се користат во уредувањето. Пампаската трева е еден од најубавите и ефектни претставници на декоративните тревни растенија. Исклучително погодна е за тераси и балкони, доста често се користи за уредување на покривите, како и непроменлив учесник во дизајнот на внатрешниот …

Повеќе »

Избор на поклони за градинари

Работата во градината според многу светски истражувања ви дава задоволство, подобро чувство и намалување на стресот. Но тоа не значи дека работата ви дава и прекрасна градина. Постојат многу битни елементи кога се работи за поклоните наменети за дворовите кај вашите пријатели. Пред да почнете со изборот на поклони потребно …

Повеќе »

Над 66 илјади земјоделци досега конкурирале за субвенции за 2017 година

Во петок на 15.09.2017 завршува рокот за поднесување барања за субвенции за земјоделството од Програмата за финансиска поддршка во земјоделство за 2017 година. До денеска според податоците од Подрачните единици при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, поднесени се 66.126 барања. Најмногу барања има поднесено во Подрачните единици во Кавадарци …

Повеќе »