19.08.2022
Почетна / Градина / Животни / Што е важно да знаете за змиите!?

Што е важно да знаете за змиите!?

Оваа година се забележува бумот на змиите. Тие се насекаде! Змии лазат низ градовите, во дворовите на училиштата и каде ли уште не! Сите треба да бидат особено внимателни, не само кога се шетаат низ шумата или по некоја ливада, а дури и кога одат во паркот.

Во Македонија живеат вкупно 16 видови змии од кој три се отровни. Во принцип македонските змии стануваат агресивни кога ќе се дојде ненамерно или кога се чувствуваат загрозени од човечкото однесување. Но, тие не се од типот змии, кои сакаат да ги напаѓаат луѓето.

Змискиот отров може да убие човек, а во исто време и да искористи за правење на лекови. Ако луѓето се плашат од змии, одлучете се за мачка или еж во дворот! Змиите бегаат од нив!

 

 

Види

Жедна кралска кобра оди кај луѓето за да се напие вода (Видео)

Таквите работи се случуваат кога има многу пролонгирани суши во Индија. Змиите ретко се приближуваат …