07.12.2023

Календар на земјоделецот за месец мај

Во овоштарниците ги има следните агротехнички мерки: обработка на почвата и чистење на овоштарниците од плевели, а насадите каде што се сеат култури за зелено ѓубрење се заоруваат. Заштита кај јаболката и крушите – за време на цветањето се прска против бактериска пламеница и монилија на плодовите. За таа цел …

Повеќе »

Пропаѓа македонското сточарство

Пред колапс е македонското сточарство. Фармерите се доведени на работ на егзистенција бидејќи откупната цена на стоката е смешна, а субвенции нема. Спасе Тодоровски од велешкото село Војница одгледува стадо со 500 овци. Вели дека четири години не земал субвенции од државата, пишува 24вести. „Четиринаесетта, петнаесетта, шестнаесетта неисплатена, дури седумнаесетта …

Повеќе »

Малите земјоделски стопанства важен фактор за развој на земјоделството

За Македонија имаат важна улога малите земјоделски стопанства поради: од една страна со доминантен дел во вкупната структура на земјоделските производни субјекти, од друга страна со постоењето на голема уситнетост на обработливите површини. Ситното земјоделско производство предизвикува голем број проблеми, главно во однос на недоволни можности за примена на нови …

Повеќе »

Прилеп доби ново хортикултурно уредување на дел од парковите

ЈКП „Комуналец“ – Прилеп започна со ново хортикултурно уредување на повеќе локации во градот. Целта е освежување на парковските површини и засадување на повеќе зеленило. Во оваа акција сепреуредија дел од содржините на Паркот на Револуцијата, во паркот кај Градскиот часовник, дел од просторот пред споменикот на Тоше Проески и …

Повеќе »

Мразот во Пробиштип направил штета од 2 милиони евра

Мразот им го изеде родот на пробиштипските земјоделци. Земјоделските експерти оценуваат дека штетите на лозовите и овошните насади се 100 проценти. Род ќе немаат ниту годинава, ниту пак наредната. Маде Заковски кој има осум хектари лозови насади и плантажа со вишни вели дека има штета од над 30.000 евра само …

Повеќе »

Рокот за субвенции трае до денес или земјоделците ќе ги блокираат патиштата

По вчерашните протести и блокади на патиштата на земјоделците од цела Македонија, даден е рок од 24 часа за исплата на субвенциите. Ако тоа не биде спроведено, тие најавуваат блокади на повеќе градови во земјата и на Скопје, пишува мкд.мк На вчерашните протести во Прилеп, Битола, Демир Хисар, Македонски Брод, …

Повеќе »

Каде Велешани можат да ги пријават штетите на земјоделските култури од студот

Пријавувањето штети на земјоделските култури во велешко почнува денеска и ќе трае до 2 мај. Градоначалникот на општина Велес, Славчо Чадиев денеска на прес-конференција рече дека граѓаните кои сакаат да пријават штети на земјоделските култури треба од граѓанскиот сервис центар да подигнат образец „Пријава за настаната штета од елементарна непогода“, …

Повеќе »

Општина Штип ги повика земјоделците да ги пријават штетите од студот

Општина Штип ги повика граѓаните кои имаат претрпено штети на земјоделските култури како последица на ниските темперетури да ги пријават штетите во општината. Портпаролот на општина Штип, Драган Ристов вели дека земјоделците штетите на земјоделските култури можат да ги пријавуваат од денеска до петок.

Повеќе »

И лозарите во паника: Ниските температури ги измрзнаа лозовите насади

Огромни штети на лозјата направија ниските температури кои викендов ја зафатија земјава. Лозарите од тиквешијата се во паника, бидејќи лозовите насади се речиси уништени. Кога во саботата утрото Христина Трајковска Анѓелковиќ од тимјаник дошла на своето лозје, се запрепастила од тоа што го видела, пренесува ТВ24. „Состојабата ја гледате дека …

Повеќе »

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска објави повик за доставување барања за користење на финансиски средства

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објави повик за доставување барања за користење на финансиски средства од Инструментот за претпристапна помош за рурален развој на Европската Унија. Целта на ИПАРД Програмата 2014-2020 е преку соодветни мерки за поддршка на земјоделството и руралниот развој да се подобри конкурентноста …

Повеќе »