Почетна / Градина / Совети / МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

Seroquel online no prescription 09/02/2018 Совети

Lyrica cheap price Истражувачите од Јејл Универзитетот ја открија една од последните мистерии во овај процес, особено со идентификувањето на генот DET1 како круцијален во помагањето да се потисне изразеноста на “вечерните” гени кај циркадниот круг. “Растенијата кои продуцираат помалку DET1, имаат побрз часовник и им треба помалку време да процветаат”, изјави водечкиот автор на студијата On Sun Lau, поранешен студент на Јејл кој моментално е истражувач на Универзитетот Стентфорд.

“Разбирањето на компонентите на циркадниот часовник кај растенијата и нивната улога би помогнало во селекцијата и многуте генерации на вредни особини кај земјоделските и декоративните растенија. Други истражувачи од Јејл кои придонесоа во оваа студија се: Xi Huang, Jae-Hoon Lee, Gang Li и Jean-Benoit Charron. Истражувањето е финансирано од Националниот Здраствен Институт и Националната Научна Фондација на САД.

Автор: М-р Мартин Велковски

Види

Таа е преубава, повеќето ја имаме дома, иако сокот на растението содржи стрихнин кој е многу отровен

Дифенбахијата „Dieffenbachia“ потекнува од семејството Змијарникови (Araceae). Ова е многу популарно украсно растение. Потекнува од …