Почетна / Совети / МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

Научниците на Јејл Универзитетот идентификуваа клучен ген кој овозможува циркадниот часовник да работи преку целата година, што би било од корист за глобалната агрокултура.

“Фармерите најчесто се сезонски лимитирани, но разбирањето на цирканиот ритам на растенијата, кој пак ги контролира главните фунции како што се фотосинтезата и цветањето, би може да помогне во создавањето на растение кое може да расте во различни сезони, отколку што моментално е можно”, изјави Daniel C. Eaton, Професор за молекуларни келии и развој на биологијата при универзитетот Јејл.

Имено, циркадниот часовник е внатрешен контролор на времето кој се наоѓа речиси во сите орнизми и помага во синхронизирањето на биолошките процеси, независно дали е ден или ноќ. Кај растенијата, овој часовник е круцијален во прилагодувањето на растот во денот и ноќта и во различните сезони во годината.

Часовникот фунционира преку кооперативни односи помеѓу “утринските” гени и “вечерните” гени. Протеините кои се кодирани преку утринските гени ги потиснуваат вечерните гени преку ден, но кога ќе дојде ноќта овие протеини се заменуваат и “вечерните” гени се активираат. Интересно, овие “вечерни” гени се неопходни при преминувањето во “утринските” гени и комплетирањето на 24 часовниот животен циклус.

Види

Во септември посадете нарциси и кринови

Во првите денови на септември во градината треба да ги засадите луковиците од нарцисите. Луковиците треба …