Почетна / Градина / Хортикултура / Хамедореја елеганс (Chamaedorea elegans)

Хамедореја елеганс (Chamaedorea elegans)

Хамедореја елеганс (Chamaedorea elegans) се видови на палми кои потекнуваат од семејството „Arecacea“.

Ова е најпопуларна палма кога станува збор за собно одгледување. За татковина се смета Централна Америка, Мексико и Гватамела.

Достигнува височина 2,5 метри и дијаметар околу еден метар. Идеалната температура за одгледување на оваа палма е 15 – 25 степени.

Се полева умерено во текот на потоплите периоди, додека во текот на зимата помалку. Бара редовно оросување, особено во топлите периоди и редовно да се отстранува прашината од нејзините листови. Може да се ѓубри со течно ѓубриво во текот на растот и тоа на секои две недели. Најмногу сака сончеви места со комбинации на полусенка. Се размножува со семе.

Види

Неверојатна уметност со камења од Стефано Фурлани

Неверојатна уметност со камења од Стефано Фурлани