Почетна / Градина / Вести / Николовски: Искористувањето на ИПАРД Програмите e еден од главните приоритети на МЗШВ

Николовски: Искористувањето на ИПАРД Програмите e еден од главните приоритети на МЗШВ

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во Охрид, присуствуваше на Работилницата за имплементација на ИПАРД Програмите, на која што присуствуваа првите луѓе од Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на Европската унија (DG Agri) и од Постојаната работна група за регионален рурален развој – SWG, како и директори и претставници на Платежните агенции од Хрватска, Турција, Црна Гора, Србија, Албанија и Косово.

Оваа работилница се одржува во период кога сите предлози и забелешки се добредојдени за подобра реализација на ИПАРД Програмите. Работилницата е во организација на Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој на Европската унија и Постојаната работна група за регионален рурален развој – SWG.

Претставниците од Платежните агенции од Хрватска, Турција, Црна Гора, Србија, Албанија и Косово, на работилницата ги презентираа своите искуства во користењето на европските фондови, проблемите со кои се соочуваат, но и изнесоа предлози за поефикасна искористеност на ИПАРД Програмите.

Министерот Николовски ги посочи искуствата на Република Македонија во користењето на европските фондови, потенцирајќи дека се направени  анализи, детектирани се слабостите и веќе се адресираат за решавање со цел да не се повторат истите грешки и во искористувањето на  ИПАРД II.

„Едно од горливите прашања во ИПАРД е соодветна екипираност на надлежните институции односно на Платежната Агенција и Телото за управување со ИПАРД. Владата на Република Македонија  го детектираше овој проблем и веќе во тек е процесот за првите нови вработувања и кадровска екипираност на Платежната Агенција и на Телото за управување со ИПАРД. Пред Платежната Агенција и пред Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство стои голем предизвик со реализација на ИПАРД II. На првиот јавен повик од ИПАРД Програмата 2014-2020 кој беше реализиран лани, имаме рекордно голем број на добиени барања за ко-финансирање од ИПАРД. Пристигнати се  1.649 барања и побарани над 55 милиони евра за ко-финансирање, а целата ИПАРД Програма 2014-2020 која може да се користи до 2023 година изнесува 60 милиони евра. Пред нас е предизвикот да се обработат сите барања и да се потпишат договори со корисниците, и оваа година да имаме исплати, за што . Платежна Агенција прави големи напори за да се забрза овој процес“, изјави министерот Николовски.

Види

Што ќе ви се случи ако вдишите 5 минути етерично масло од лаванда

Додека чумата се ширела низ Европа во средниот и во 17-тиот век, била забележана една …