13.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Пет видови храна што можат да го оштетат мозокот

Пет видови храна што можат да го оштетат мозокот

На човечкиот мозок му треба широк спектар на хранливи материи и витамини за да функционира правилно.

Некои производи ги подобруваат перформансите, додека други, кога се консумираат често, придонесуваат за појава на нарушувања на здравјето.

Пржената храна е многу штетна за мозокот затоа што по таквиот третман станува канцерогена. Конзумирањето таква храна може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

Слатките пијалоци и енергетските пијалоци го зголемуваат ризикот од развој на рак, а во 2017 година пиењето газирани пијалоци на дневна основа драматично го зголеми ризикот од деменција.

Некои риби се опасни за нашиот мозок и за целото тело ако содржат жива, како ајкула, скуша, туна и кефир.

Алкохолните пијалоци едноставно ги уништуваат мозочните клетки и доведуваат до деменција.

Колачињата се штетни поради присуството на транс маснотии во нив, кои формираат плаки во садовите и го влошуваат одливот на крв, што го нарушува мозокот.

Види

Цистите на јајници може да се лекуваат со растенија

Во денешно време повеќе од половина жени страдаат од цисти на јајниците. Во повеќето случаи цистите …