Годишната награда за радикални иновации секогаш вклучува апликации со сложени и имагинативни дизајни на хотели, вклучувајќи ги и планинските одморалишта со вода, и просториите за летање.
Оваа година, еден од финалистите нуди хотелски дизајн фокусиран на аквапониката, систем кој ги комбинира одгледувањето риби и одгледувањето на растенија во вода.
Аквариумската вода се внесува во растителниот систем каде што бактериите ги претвораат подвидците од риба во растителна храна. Водата се прочистува и потоа се враќа во аквариумите, затворајќи го циклусот.
Француското архитектонско студио Varinot & Varinot Architectes сака да го примени овој модел за хотели за рециклирање на дождовницата низ целата зграда. Циркулацијата ќе обезбеди вода за аквариуми, цвеќиња и вертикални фарми за производство на храна за хотелот.
Наградите за радикални иновации ќе бидат објавени на 3-ти октомври.
Во меѓувреме, погледнете го Aquaponic Experience Hotel.
Секоја соба има аквариум кој обезбедува вода за разни цвеќиња и билки.
Меѓу култивираните култури во хотелот ќе бидат печурки, домати, дињи, зелена салата, јагоди и грозје.
Од домашно рафинирано кавијар до салати од растително потекло и ракови од рак, архитектиte велат дека рибите и хотелските производи можат да нахранат 60 луѓе дневно.