07.12.2023
Почетна / Градина / Хотел на иднината – со вертикална зеленчукова фарма, зеленило и риба (фотографии)

Хотел на иднината – со вертикална зеленчукова фарма, зеленило и риба (фотографии)

Годишната награда за радикални иновации секогаш вклучува апликации со сложени и имагинативни дизајни на хотели, вклучувајќи ги и планинските одморалишта со вода, и просториите за летање.

Оваа година, еден од финалистите нуди хотелски дизајн фокусиран на аквапониката, систем кој ги комбинира одгледувањето риби и одгледувањето на растенија во вода.

Аквариумската вода се внесува во растителниот систем каде што бактериите ги претвораат подвидците од риба во растителна храна. Водата се прочистува и потоа се враќа во аквариумите, затворајќи го циклусот.

Француското архитектонско студио Varinot & Varinot Architectes сака да го примени овој модел за хотели за рециклирање на дождовницата низ целата зграда. Циркулацијата ќе обезбеди вода за аквариуми, цвеќиња и вертикални фарми за производство на храна за хотелот.

Наградите за радикални иновации ќе бидат објавени на 3-ти октомври.

Во меѓувреме, погледнете го Aquaponic Experience Hotel.

Секоја соба има аквариум кој обезбедува вода за разни цвеќиња и билки.

Меѓу култивираните култури во хотелот ќе бидат печурки, домати, дињи, зелена салата, јагоди и грозје.

Од домашно рафинирано кавијар до салати од растително потекло и ракови од рак, архитектиte велат дека рибите и хотелските производи можат да нахранат 60 луѓе дневно.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …