Поради специфичниот кисел вкус, козјото сирење се комбинира и со овошје и десерти. Тоа е богато со протеини, кобалт соли, калциум и многу витамини. Помага за побрзо лекување на белодробни заболувања, го зајакнува имунолошкиот и нервниот систем, лекува чувствителен стомак, помага при артритис, ревматизам, дијабетес, срцеви и бубрежни проблеми.
Некои научници го нарекуваат “природен антибиотик”, бидејќи нè штити од голем број на болести. Голема предност е дека се вари во стомакот за 20 минути, додека за кравјото се бара шест пати повеќе време. Силициумот кој го содржи, дава цврстина на кожата и го стимулира растот на косата и ноктите.
Козјото сирење е ценето и во диеталната исхрана, бидејќи има 40% помалку калории од кравјото и содржи само 90 килокалории во 100 години.
Поради специфичниот кисел вкус козјото сирење е меѓу најчестите “антипасти” (стартери во медитеранската кујна). Одлично одговара на црвено вино и одлична комбинација со голем број на вкусови, погодни за салати, закуски, мезе, сосови, главни јадења, десерти, итн.