22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Цвеќе во пелени – идеална заштеда на вода

Цвеќе во пелени – идеална заштеда на вода

Можеби звучи лудо, но доколку сакате да заштедите вода за цвеќето, тогаш замотајте го во пелени. Доколку се  решите на ваков чекор тогаш треба да:

– ископајте поширока дупка (за пресадување во саксија, а тоа подразбира еден број поголем од потребното) и во неа ставете детска пелена. Не памучна, туку некоја која има добра апсорпција. Ставете слој земја во неа, па потоа ставете го растението.

На овој начин кога растението се полее, дел од водата оди во резервоарот, во овој случај бебешката пелена. Така влагата ќе остане подолго, па дури и во овие тропски денови и ноќи.

Секако пелената треба да биде нова и чиста, а не искористена!

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …