07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / ПРВОТО КОЕ ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИШ АКО ТЕ касне змија: Еве како да ги чувате подалеку од вашата куќа!

ПРВОТО КОЕ ТРЕБА ДА ГО НАПРАВИШ АКО ТЕ касне змија: Еве како да ги чувате подалеку од вашата куќа!

Сега е време на поинтензивен престој во природа, пешачење, одење на одмор и уживање. Сепак, во овој период треба да се имаат предвид некои факти, а тоа е дека во природата, змиите исто така го бараат своето место под сонцето.

Во нашата област живеат повеќе видови змии, од кои само два се отровни, поскокот и шарката. Поскокот е змија и може да порасне до еден метар. Неговата глава е во форма на срце, со карактеристичен рог на врвот на носот. По должината на телото има темна линија која оди од главата до врвот на опашката и е карактеристична за секоја змија од овој вид. На страната на линијата има темни дамки.

Шарката е змија која живее низ цела Европа. Долга е околу 60 до 80 см и исто така има „цик-цак“ линија по должината на телото. Постојат два вида: Vipera berus bosniensis и Vipera pseudoaspis.

Што да направите ако ве касне змија, прочитајте на следната страна

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …