14.06.2024
Почетна / Градина / Растенијата кои помагаат во борбата против астмата

Растенијата кои помагаат во борбата против астмата

Астмата во многу случаи се должи на алергија. Таа обично влијае во зрелата возраст, но се сретнува исто така кај децата и адолесцентите.

Таа е еден вид детска болест, која во последно време се сретнува се почесто и во многу случаи се должи на алергија. Кога ќе забележите кај детето губење на здивот или пак звуци кои свират при вдишување, треба веднаш да се отиде на лекар за да се одреди терапијата.

Но и тука мајката природа ни дала средства кои можат да го помогнат разумно лекувањето по консултација со лекар. Астмата во многу случаи се должи на алергија! Астмата е болест која се манифестира со напади од губење на здивот, отежнато е издишување, поради што градниот кош е максимално проширен.

Астматичниот напад се појавува најчесто ноќно време, а за време на напад болните доживуваат силно губење на здивот.

Терапевтски билен чај од боз и подбел кај астма: Начин на подготовка – земаме 20 г цветови од бозел, 15 г лисја од подбел, 5 г плод од резе. По тоа1 полна лажичка на оваа смеса се истура 1/4 литар врела вода, се запарува 10 мин со засладување со 1 лажичка мед. Од чајот треба да се пие наутро и навечер по 1 чашка. (Дијабетичарите да не засладуваат).

Овој чај се повеќе се применува при астматиците. По спроведување на чајот, астматичните напади не само стануваат ретки, но и не се одвиваат така бурно. За оние кои страдаат од астма, се препорачува да се качуваат по врвовите. Тоа предизвикува длабоко дишење.

Исто така и семето на добрејката се користи како народен лек во Индија уште од древноста. Семето се горчливо и се користи за загревање и прочистување, како тоник, афродизијак, за подобрување на видот, против скорбут, алергии и за подобрување на мокрењето. Помага во лечењето на астма, кашлици со искплукување, како топли облоги за шинати места, против лепра, кожни болести, дизентерија, пролив, спленомегалија, диспепсија, лумбаго, леукореја, скорбут и слабост во семето. Делува на симптомите на астмата и за подобрување на работењето на белите дробови. Се смета дека семето има и хипогликемско својство,а лепливата материја што се добива од нив може да биде замена за гумарабика и трагакант.

Пред употреба задолжително консултирајте се со вашиот лекар!

Види

Три рецепти: Како да ја излечите настинката за помалку од еден ден

Ќе ви претставиме само 3 од многуте рецепти во народната медицина за борба против настинката, …