05.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Рецептот што го подобрува видот, ги отстранува мастите од џигерот, a го чисти и дебелото црево

Рецептот што го подобрува видот, ги отстранува мастите од џигерот, a го чисти и дебелото црево

Со стареењето успоруваат и разни телесни функции што доведува до проблеми како што се запушено дебело црево и губење на видот.
Понекогаш маснотии може да се насоберат во џигерот и да предизвикаат проблеми кои сериозно можат да му наштетат на вашето здравје. За среќа, постои едноставен природен лек кој може да помогне во овие случаи, а тоа е цвеклото!

Цвеклото не е претерано омилено поради необичниот вкус, но е богато со есенцијални хранливи материи и нуди бројни лековити својства.

Ги отстранува маснотиите од џигерот и спречува запушување на дебелото црево, а го опоравува и видот. Помага и во лечење на анемија и го зајакнува кардиоваскуларниот систем бидејќи е богато со железо и може да ја подобри циркулацијата. Цвеклото содржи две ретки состојки по име бетаин и триптофан, кои го намалуваат стресот и ги смируваат нервите, а исто така поседуваат и анти воспални и антиоксидални својства кои го прават цвеклото оружје против карциномот.

Овој зеленчук воглавно се јаде свеж во вид на салати – еве ако можете да направите супер здрава салата од цвекло која ќе го подобри вашето целосно здравје.

Состојки:

Продолжува на следната страна

2-3 цвекла;
2 главици кромид;
маслиново масло;
оцет;
прстофат сол
Подготовка:
Излупете го цвеклото и варете го додека не омекне, а потоа и исечкајте го на парчиња и ставете го во чинија.

Напоменуваме дека цвеклото не мора да биде целоено сварено и меко. Може да се вари само 10 минути, доволно за да се дезинфицира, затоа што сепак расте во земја. Секако, цвеклото тогаш е тврдо, но и такво можете ситно да го изрендате. Процесот повторете го со кромидот и ставете во сад, а потоа додајте малку масло, сол и оцет, и послужете ја вкусната салата.

Секојдневното конзумирање ќе го исчисти вашето дебело црево, црниот дроб и ќе ви го подобри видот, советуваат од Мое здравје.

Види

Како да направите домашен јаболков оцет

Зрели и паднати јаболка, непогодни за потрошувачка или друга обработка, обично се користат за оваа …