Дуњите содржат изобилство од исклучително здрави и квалитетни состојки кои го зајакнуваат здравјето.
Дуњата содржи изобилство на витамини, а во народната медицина се користи со децении. Примарно се користи за ублажување на кашлицата и за смирување на стомачни тегоби.
Самото овошје е лековито, но и семките и листовите. Дуњата може да се јаде свежа, но може да се направат сокови, компоти и сирупи кои се подеднакво ефикасни во отстранувањето на многу здравствени тегоби.
Плодот на дуњата е богат со витамини и минерали. Содржи витамин Ц во големи количини, дури и повеќе отколку што може да се најде во лимонот, потоа витамините Б1, Б2, ниацин, каротин, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор и сулфур.
Покрај тоа, содржи протеини, диетални влакна и јаглени хидрати.
Најлековитиот дел од дуњата се семките од кои се прави чајот. Кога се оставаат во вода, семките ослободуваат слуз што ги решава проблемите со кашлицата и го чисти респираторниот систем.
Покрај тоа, тие содржат големи количини на амигдалин, или витамин Б17, кој има антиканцерогени ефекти. Семето е исто така богато со масти, танин, пектин, шеќери, емулзин и протид.
Благодарение на танинот и слузот, дуњата благотворно делува на функцијата на цревата и спречува заразни болести. Пектинот поволно делува на крвниот систем, помага во намалување на крвниот притисок и обезбедува заштита од радиоактивно зрачење.
Сокот од дуња лечи кашлица, астма и дијареа, додека печената или варена дуња се препорачува за анемични лица, но и за лекување на воспаление на слузницата на желудникот и цревата. Може да помогне и при обилна менструација.
Подготовка на сок од дуња:
Измијте и ситно изрендајте килограм дуњи, а потоа процедете ги во газа. Испијте го сокот веднаш бидејќи брзо оксидира. Најдобро е да се пие пред јадење.
Подготовка на чај од дуња:
Семките од дуњата прелијте ги со врела вода, оставете да отстои неколку минути и потоа испијте ја.
Извор: narodnilijek.com