Јаболкото по потекло е од Азија и постојат околу 7.500 познати сорти во светот. Годишно во свето се произведуваат околу 55 милиони тони. Во дилема за повеќето градинари не е како да растат јаболка, туку како да ги чуваат. На јаболката е потребно сонце во лето и со само малку …
Повеќе »Еве зошто треба да јадете лути пиперки
Децата кои имаат проблеми со концентрацијата, ќе го подобрат успехот, ако јадат лута храна, бидејќи лутото го стимулира мозокот. Лутите пиперки се идеални и при грипот и настинката. Ги прочистува дишните патишта и го отпушува носот, а ја намалува и непријатноста при зголемена температура. Исто така лутите пиперки го зголемуваат …
Повеќе »Како да подготвите кашкавал без конзерванси, бои, или стабилизатори
За да подготвиме домашни млечни производи, прво ни треба квалитетно млеко. Готвењето обично ги плаши младите и неискусните домаќини, но излегува дека не е толку комплицирано како што првично изгледа. Домашен кашкавал, сирење, урда, јогурт и други вакви производи не се само повкусни од оние што ги купуваме во продавницата, …
Повеќе »Кога започнува староста кај кучињата
Како што годините напредуваат, кучињата стануваат потешки за движење: тие почнуваат да спијат повеќе; стануваат поинтензивни во нивните барања; тие се повеќе вознемирувачки; тешко да се толерира стресот; тие не се прилагодуваат лесно кога се менува домашната околина. И последно, но не и најмалку важно – нивниот изглед и начин …
Повеќе »Што ќе ти се случи ако дневно јадеш по една лажица куркума ?
Куркумата е една на магичните подароци на природата, кои кријат во себе несомнена сила. Обично, за да се види ефектот на која било здравствена состојба – храна, пијалок или добри навики, потребни се 21 ден. Куркумата или позната уште како Турмерик, е еден од најмоќните природни лекови. Активната лековита состојка …
Повеќе »Здрава диета: Диета со јаболкa и здраво губење килограми
Диетата заснована на три јаболка дневно ја смислила американската нутриционистка Теми Флин. Нејзина идеа е да се јадат задолжително по три јаболка дневно, односно по едно пред секое главно јадење, доручек, ручек и вечера. Таа уверува дека со ваквиот начин на исхрана може да се ослабне по еден килограм секоја …
Повеќе »Какви промени се случуваат откако изедете печен лук?!
Препорака е да се изедат барем 4 печени чешниња лук дневно. Како се пече лукот: се чистат главиците од надворешната лушпа и се засекува малку при врвот. Главиците се редат во огноотпорен сад. Врз секој лук се става по една супена лажица маслиново масло. Одозгора се наросува со морска сол …
Повеќе »Готвење на цветови: Зошто и кои цветови може да ги јадете?
Готвењето на цветовите датира уште од римско време. Тоа е познато и кај древните Кинези, познато е на Блискиот Исток и во индиската култура. Јадењата на цвеќиња биле особено популарни во викторијанската ера. Денес веќе се среќаваат во рестораните во кои готвачите имаат иновативен пристап кон гарнирите и преку цвеќињата …
Повеќе »Како сами да си направите компост (Видео)
Како да направите сопствен компост
Повеќе »Природен лек кој спасува живот
Црниот дроб е најголемиот орган на човечкото тело и неговото здравје ја дефинира општата состојба, виталност и енергичност. Тој има околу 500 функции – преработува 90% од хранливите материи, ја трансформира храната во енергија, ја складира, вади минерали, витамини, јаглехидрати и масни киселини од крвта и ги конвертира во корисни …
Повеќе »