Ако се комбинира со дејството на класичната медицина, природната терапија доведува до подобра физичка состојба, поголем отпор против преумората и зајакнување на имунолошката заштита. Резултатот се добива при конзумирање по две или три недели. Тогаш се стимулира метаболизмот и клетките се прочистуваат од отровите. Се подобрува апетитот, како и процесот на варење. Ткивата си го враќаат тонусот, а состојбата на анемија се подобрува. Оваа трева, која е “од обичната градина”, како салвијата и боите на камилицата, може да се одгледува дури и дома за сокови или за салата. За таа цел во широка саксија, висока 10 сантиметри, се става земјиште и ѓубриво. Се обезбедува доволно влага. Таму се сее семето на биолошкото жито. Тие, здолништа и изложени на светлина, почнуваат со ‘ртење уште по два дена. При температура на околината меѓу 18 и 20 степени, житната трева достигнува за 10 дена соодветна висина и е подготвена за консумирање.
Ова е лесен експеримент. Обидете се да го направите сами, само за вас. Внимавајте, бидејќи растението е многу чувствително на несоодветна обработка при промена на температурата. Воопшто, обработката на тревата од жито се препорачува да биде во есен и во пролет, кога човечкиот организам е тешко да се влезе во ритам со природата, која се менува. Ова е непресушен извор на концентрат од енергија, зелена како смарагд, и претставува нов green power, како што велат во Њујорк. Тоа е дар на природата од Бог и таков од природата на човекот, како што е напишано во Светото писмо.