12.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Кои се добрите, а кои лоши јатки?!

Кои се добрите, а кои лоши јатки?!

Целосна среќа сепак немате да јадете јатки колку што сакате, од кои сакате. Различните јатки помагаат за различни нешта, а некои може да имаат негативно дејство, претежно на вашата фигура.

Кога ќе изберете јатки, нека бидат сурови. Секакви адитиви, во форма на сол, зачинети зачини или масло ја намалуваат корисноста и ги зголемуваат калориите.

200 гр чоколадо со цели лешници, не е исто како неколку сурови лешник.

А ако сакате слатко, комбинирајте ореви со исушени боровинки или друго сушено овошје. Така ќе ја комбинирате корисноста и на двете хранива.

Вообичаената порција јатки не е повеќе од 30 грама.

Најдобрите јатки: Оревите. Тие содржат највисоко количество алфа-линоленска киселина која го намалува воспалението и оксидацијата на артериите, со што значително се подобрува нивното здравје.

Текстот продолжува на следната страна:

Види

ОД СРЕДИНАТА НА СЛЕДНАТА СЕДМИЦА НИ ДОАЃА ПРВИОТ ИЗРАЗЕН ТОПОЛ БРАН ОД АФРИКА: Се очекуваат температури и до 35 степени

Метео прогноза на Славчо Попоски: На повидок ни е и првиот поизразен топол бран од …