27.04.2024
Почетна / Градина / Вести / ЈА СПРЕЧУВА КОАГУЛАЦИЈАТА НА КРВТА И ГО НАМАЛУВА РИЗИКОТ ОД ИНФАРКТ: Го нарекуваат „жолтото злато“, но кој не треба да консумира куркума?

ЈА СПРЕЧУВА КОАГУЛАЦИЈАТА НА КРВТА И ГО НАМАЛУВА РИЗИКОТ ОД ИНФАРКТ: Го нарекуваат „жолтото злато“, но кој не треба да консумира куркума?

Не е лесно да се набројат сите придобивки од куркумата за организмот. Овој зачин е наречен „жолто злато“ затоа што промовира добро расположение, спречува згрутчување на крвта, помага при хипертензија, импотенција, лечи акни, го намалува ризикот од мозочен удар , како и ризикот од рак на бубрезите. Куркумата има антиинфламаторно дејство, па чајот направен од оваа храна е погоден како лек за болки во грлото.

Лекарите веруваат дека овој напиток најбрзо може да ги обнови воспалителните процеси и дека е фантастичен како замена за антибиотици. Најчесто се консумира една кафена лажичка куркума во шолја топло млеко, а многу популарен е и чајот од куркума, кој се подготвува со цимет, сок од половина лимон, малку цимет и мед и една лажичка кокосово масло.

Куркумата се додава во јадењата за поинтензивен вкус. И покрај тоа што куркумата е многу здрава, лекарите откриваат кој не треба да ја консумира. Никогаш не ја земајте оваа смеса на празен стомак.
„Жолтото злато“ може да го стимулира менструалниот циклус, па затоа не се препорачува за трудници и доилки.

Куркумата не треба да ја користат луѓе кои веќе страдаат од жолчни камења бидејќи може да предизвика дополнителна непријатност.

Куркумата не се препорачува за бубрежни болни бидејќи содржи високо ниво на растворливи оксалати кои лесно се врзуваат за калциумот и формираат нерастворливи оксалати.
Луѓето кои страдаат од дијабетес не треба да консумираат куркума.

Куркумата треба да ја избегнуваат и луѓето кои очекуваат хируршка интервенција бидејќи овој зачин го спречува создавањето на згрутчување на крвта, па постои ризик од прекумерно крварење. Куркумата исто така не треба да се комбинира со лекови против згрутчување.

Куркумата содржи и витамини Б6, Ц, Е и К, како и минерали калиум, железо, бакар, цинк, фосфор, манган и селен. Исто така се смета за значаен извор на влакна.

Дневната препорачана количина на куркума е 3-10 g или максимум една лажица. Кај постари лица и деца под шест години, дневната доза треба да се преполови.

Извор: Beautiful&Happy

Види

Букет со зачини

Станува збор за букет од свежи зачини и останати состојки кои се додаваат во супи, …