27.04.2024
Почетна / Градина / Лубеницата била омилената храна на фараоните

Лубеницата била омилената храна на фараоните

Лубеницата потекнува од Јужна Африка. Семе од лубеница е пронајдено во недопрена гробница на фараонот Тутанкамон, а во Библијата плодот е наведен како храна што се јадела за време на ропство во Египет.

Лубеници се одгледуваат во Кина од 10тиот век, а денес оваа земја е најголем производител на лубеници во светот. Во 13 век мавританските напаѓачи го носат плодот во Европа.

Лубеницата е освежувачки, сочен плод со содржина на вода (приближно 92%). Таа е од едно од семејството со дињи, тикви, тиквички – со сите оние растенија кои растат во форма на лиана по земјата.

Во зависност од сортата лубениците можат да бидат кружни, издолжени или со сферична форма. Различни се во големина.

Плодовите се со месо и можат да бидат со зелена, црна или со виолетова кора. Има дури и сорти сини без семки во внатрешноста. Важно е да се знае дека лубениците со жолто овошје се корисни за здравјето поради високата концентрација на цитрулин во нив.

Лубеницата се чува во фрижидер околу една недела. Ако е исечкана на парчиња, таа треба да се консумира што е можно поскоро. Исечената лубеница треба да се чува во фрижидер, за да ја задржи својата свежина, вкус и сочност. Добро е сечената лубеница да се покрие со најлон или фолија, за да се зачува нејзината сочност и овошјето да не го усвои мирисот од другите хранива.

Лубеницата влијае благотворно следните болести:

астма – Антиоксидансите како Citrulline во лубеница ги намалуваат токсините во организмот. Се смета дека некои од овие токсини предизвикуваат напади на астма.

артритис – лубеница е богата со витамин Ц и бета-каротин. И двете материи имаат против-воспалителни својства, кои можат да помогнат за олеснување на симптомите на артритис.

проблеми со мочниот меур – лубеница содржи 92% вода и делува како природен диуретик кој прочистува бубрезите и мочниот меур.

висок холестерол – лубеница има чистење својства и може да го намали ризикот од затнување на артериите. Плодот се смета дека го зголемува HDL (добриот холестерол).

нарушено варење на храната – Една чаша сок од лубеница природно спречува варење тешкотии и стимулира работата на цревата. надуеност

– лубеница има диуретичен ефект и го спречува задржувањето на водата во организмот. Потрошувачката на лубеница се препорачува на жени кои задржат течности за време на менструација или бременост.

болно срце – лубеница содржи фолна киселина и цитрулин. Според некои истражувања овие витамини можат да го намалат ризикот од срцев удар, мозочен удар и ракот на дебелото црево. кожни дефекти: мозолчиња и чешање на кожата

– Бидејќи водата содржани во дињи прочистува организмот, лубеници можат да исчистат токсините кои предизвикуваат чешање. Ова овошје може да се користат како средство за подобрување на состојбата на кожата на лицето. Само си направете маска со лубеница. рак на простата – Ликопенът во лубеница е намалува ризикот од рак на простатата.

Види

Букет со зачини

Станува збор за букет од свежи зачини и останати состојки кои се додаваат во супи, …