Почетна / Градина / Храна / Компир (Solanum tuberosum)

Компир (Solanum tuberosum)

follow 11/04/2018 Храна

http://goseetheeclipse.com/ignore-the-hype/ Компирот (Solanum tuberosum) потекнува од планинските реони на Јужна Америка, поточно Еквадор и Перу, каде во природата и денес се сретнува.

Се смета дека за прв пат е донесен во Европа и тоа во Шпанија во 16тиот век.

Компирот бил многу значен производ за Ирците каде пред околу стотина година го користеле како главна храна.

Во 1846година поради уништивање на целиот годишен род на компирот во Ирска од глад умреле над 600000 луѓе. Компирот претставува подземно едногодишно зелјесто растение и потекнува од семејството „Solanaceae“. Окцата се неразвиени клетки од каде и се развива ова растение. Расте со височина од 30см до 100см и цвета со бела и розова боја. Денес компирот се одгледува во кулинарството, а познато е дека спречува скорбут, дејствува како диуретик, ја потикнува работата на срцето, помага кај реумата, воспалението на белите дробови и др.

Види

Кога компирите стануваат отровни

Компирите наоѓаат широка примена во македонската кујна. Но, можат да бидат не само нездрави, туку …