07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Зошто треба да јадеме бадеми

Зошто треба да јадеме бадеми

Одамна меѓу народот е познато дека како превенција за болести на срцето, па и на лицата кои имаат некакви проблеми со срцето,им се препорачува конзумирање бадеми, непечени. Беше препорачливо да се јадат како ужинка, околу една шака, или помалку, но најмалку 20. Сега од научните кругови пристигнува уште потврд н ов нродно „учење“…

Истражувачите од државниот универзитет во Пенсилванија потврдиле дека бадемите се многу корисни во борбата против холестеролот.
Со редовното консумирање на бадеми расте нивото на „добриот холестерол”, а со тоа се подобрува кардиоваскуларното здравје и тоа за 19. отсто.
Според една студија која била објавена во списанието “Journal of Nutrition”, бадемите не само што влијаат врз порастот на добриот холестерол туку го подобруваат процесот на елиминирање на лошиот холестерол во црниот дроб.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …