06.07.2022
Почетна / Совети / Внесување на жаби во вашата градина

Внесување на жаби во вашата градина

Постојат повеќе начини на привлекување жаби во вашата градина. Малото езерце со водни растенија и трева околу краевите, може да ги привлече жабите да ги положат своите јајца.

Откако еднаш ќе се положат јајца, вашата градина ќе има повеќе жаби. Како и да е, додека на полноглавцитеим е потребно само вода во која ќе живеат, жабите имаат посложени потреби.

Жабите имаат потреба да живеат во депониски услови како што се флорните елементи на трева и растенија.

Доколку се решите на ваков чекор, внимавајте на пренатрупаноста од растенија, бидејќи тие може да го спречат влезот на сончевите зраци и предизвикаат зголемување на алгите.

Жабите сакаат растенија и листови под кои ќе се кријат. Езерцето кое сте го изградиле или планирате да го изградите треба да биде длабоко не повеќе од од 30см длабочина. За повеќе детали околу градењето на езерце може да прочитате овде.

Водните растенија треба да бидат засадени во езерцето да овозможат храна и засолниште за полноглавците. Природната трева треба да биде засадена околу крајот, а листовите да паѓаат во водата за да овозможат нивно засолниште.

Доколку ги сакате полноглавците и жабите околу вашата градина, внимавајте во внесувањето на риби во вашето езерце, бидејќи тие можат да ги јадат нивните јајца. Исто така внимавајте и при постаувањето на фонтана, бидејќи нивните јајца и полноглавците може да навлезат во пумпата потребна за циркулација на водата.

Види

Тајната на урдата, која не ја знаеш! Што се случува ако секој ден јадеш од неа?!

Урдата е еден од најстарите прехранбени производи, кој се консумира со огромна желба од луѓето. …