Почетна / Градина / Вести / Се роди првото клонирано теле во Русија

Се роди првото клонирано теле во Русија

Научниците од Федералниот центар за наука на животни и Московскиот државен универзитет го добија првото клонирано теле (женско) во Русија.

Голем број примероци овци, кози, глувци, свињи, крави, мачки и др се создадени ширум светот. Значи, руското клонирано теле е само првиот чекор во револуцијата во добитокот. Станува збор за уредување на геномот на животните, што ќе овозможи производство на раси со подобри продуктивни квалитети.

Клонирање на животни со потребните својства бара присуство на донаторски ќелии, во кои 100% сме сигурни дека тие биле правилно уредувани и всушност се подобриле во вистинската насока, вели директорот на ФКЦ, академик на Руската академија на науките Наталија Зиновиева. За таа цел, целата активност за уредување ја пренесуваме во клетките на донаторите, од кои потоа ќе добиеме клонирани животни.

Ова овозможува целата комплексна активност да се спроведува во лабораторија, да се добијат клетки од животни со висока продуктивност и да се направат понатамошни подобрувања во квалитетот на идното животно – составот на млеко, отпорност на болести итн.

За првата година на истражување, руските научници беа во можност да добијат живописно теле со соматско клонирање. Геномската анализа го потврдува целосниот идентитет на генотипот на добиеното женско теле и клеточната линија.

Види

Дали може да дислоцирате гигантско дрво ? (Видео)

Дали може да дислоцирате гигантско дрво во градовите? Секако дека да. Тоа претставува голем предизвик …