06.12.2023
Почетна / Градина / Растение што се препорачува за лица болни од астма, склони на алергија и со намалена концентрација

Растение што се препорачува за лица болни од астма, склони на алергија и со намалена концентрација

Гинко билобата е со потекло од Далечниот Исток, може да расте во вид на дрво до 35 метри. Гинко Билоба е едно најстарите дрвја на земјината топка, а се претпоставува дека е старо преку 250 милиони години.

Чарлс Дарвин оваа билка ја нарекува жив фосил. Она што воодушевува е фактот дека после паѓањето на анатомската бомба во Хирошима на уништениот и радиоактивен терен единствена билка која ги обнови своите лисја и корени беше Гинко Билоба.Тоа се однесува на нејзината природна отпорност.

Ова растение е едно од најпродаваните во Америка. Наоѓа одлична примена во медицината при лечењето на многу болести како што се Алцхајмерова болест, церебрална инсуфициенција, астмата, зависноста од дрога, депресија, глауком, рак на желудник, шизофренија, мултипла склероза и друго. Истражувањата показуваат дека со помош на оваа билка се зајакнува меморијата и памтењето.

Во написот објавен во „Anticancer Research“, научниците навеле дека тестирањата на глувци покажале дека со помош на екстрактот од лисјата на гинко пред и по имплантирањето на клетки од рак на дојка и од рак на мозок (глиома) се намалува експресијата на клеточните рецептори поврзани со тие инвазивни тумори.

Гинко Билобата делува антиалергиски и поради своите лековити својства чајот од Гинко Билоба се препорачува за лица болни од астма, лица кои се склони на алергија, лица со намалена концентација.

Поради својата заштитна улога добар е и за децата, но се препорачува на тие што водат нездрав начин на живот како пушачите и старите лица.

Пред употреба задолжително треба да се консултирате со лекар или фармацевт.

Види

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува …