22.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Кравите можат да предвидуваат дожд

Кравите можат да предвидуваат дожд

Погледнете како се лупи јаболко за само неколку секунди!

Неверојатно нели?

Кравите стојат исправени повеќе кога е жешко, што докажува дека има одредена поврзаност помеѓу однесувањето и времето. Кравите лежат, кога е ладно, а тоа во повеќето случаи навестува врнежи.

Научниците одгледувачи од универзитетите во Аризона и во северозападниот Мисури ја истражувале конкретно температурата на телото на кравите во американскиот запад, бидејќи кога им било премногу жешко, давале помалку млеко.

Истражувачите откриле дека кравите стојат подолго, кога е жешко, бидејќи тоа им помага да се намали телесната температура. Изложувањето на поголем дел од површината, топлината во телото им се распрснува во воздухот.

Кога на кравите им е премногу жешко, тие произведуваат помалку млеко. Кравите лежат, кога сакаат да ја задржат топлината и енергија, а фармерите во особено жешките климатски појаси треба да ги возат своите стада за да лежат повеќе.

Како и секој човек, заинтересираните од метеорологијата знаат дека дождот обично му претходи на нискиот притисок, што лесно може да го мерите, а е знак и дека станува студено.

Ако кравите губат топлина кога стојат, откривањето на појавата на ладно време ќе ги натера да легне. Научниците планираат да спроведат нови истражувања за тоа како реагираат кравите на други аспекти на времето, вклучувајќи ја влажноста.

Види

Сакаше да ја истепа неговата сопруга: Еве што направи кучето за да ја спаси

Сакаше да ја истепа својата сопруга: Погледнете на следната страна што направи нејзиното куче за …