23.05.2022
Почетна / Градина / Запознајте ги кактусите Стапелија

Запознајте ги кактусите Стапелија

Овој вид на кактус вклучува од 75 до 100 видови на растенија од фамилијата Asclepiadaceae. Распространети се во Јужна и Југо-Западна Африка, некои од видовите – во Источна Африка.

Сите растенија се повеќегодишни нискорастечки сукуленти. Стеблата се месести, често формираат нови гранки, кои се безлистни. Цветот обично се наоѓа во основата на стеблото, поретко на врвот, по една или неколку цвета, на долги цветоноси.

Чашката има 5 заострените ливчиња. Венецот е тркалезен или широк со ливчиња, со повеќе или помалку триаголен облик, заострен на врвот.

Листовите се месести, обоени, ткаенини од микрофибер или голи. Надворешниот венец има 5 во основа, правоаголни ливчиња, рамни или со конкавна форма. Тие можат да бидат кратки, едноставни или преполовени.

Стапелиите се декоративни растенија, доволно лесни за одгледување, имаат исклучително оригинални цветови. Ако не се земе предвид тоа дека цветовите  на стапелијата има спицефичен непријатен мирис, и ги привлекува мувите, таа претставува многу популарно растение за одгледување во затворен услови.

Стапелијата, на латински Stapelia (најпопуларен вид – Orbea variegate), е сукулентно растение што потекнува од Источна и Јужна Африка. Во Европа е пренесено уште во 17 век од страна на мисионери, а името е добиено според името на ботаникот Јоханес ван Стапел.

Постојат следните видови:

Шарена Стапелија (S. variegata L. (S. hanburyana A. Berg. A. Rust.)). Расте на карпесто-песочни насипи, на карпестите падини на планините, понекогаш околу реките во Јужна Африка. Расте ниско, од 3-10 см. Гранките се зелени, често црвеникави. Цветовите се 1-5, распространети во основата на младите стебла. Венецот е со големина од 5-8 см во дијаметар, и е рамен. Венците се триаголни, јајцевидни, заострените, криви, од внатрешната страна мазни, голи, светло-жолти, од внатрешната страна жолти, со темно-кафеави ленти или нерамномерни дамки и помеѓу нив со попречни тенки ленти (формата и окраската на цветовите се движи значително).

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …