Почетна / Градина / Јоргованот во грмушки може да живее стотина години

Јоргованот во грмушки може да живее стотина години

Колку и да се зборува за цвеќињата или розите сигурно ќе се согласите дека јоргованот има цветови преубави и ароматични. Јоргованот има силен мирис кој го носи на прилично растојание.

За жал, јоргованот цвета само многу кратко, поточно неколку недели во пролет и трае најмногу до шест недели. Најдолго цветање и убав мирис се добива откако пупките ќе почнат да се отвораат, а времето е малку поладно и суво.

Тие формираат многу убава сенка благодарение на грмушката, но ќе мора да се почека до педесет и повеќе недели за да се види повторно во расцветана форма.

Историјата на јоргованот во САД датира од средината на 1750 век. Тие се одгледувале во Америка во првите ботанички градини и биле популарни во Нова Англија. Во дворовите на Џорџ Вашингтон и Томас Џеферсон растело ова преубаво растение. Јоргованот во грмушки може да живее стотици години.

Јоргованот потекнува од Европа и Азија. Во Европа, јоргованот доаѓа од Балканот, Франција и Турција. Се поставува прашањето каде е главниот град на јоргованот во светот? Во многу области расте и многу имаат широк спектар во голем број. Но, Рочестер, Њујорк несомнено е главен град на јоргованот во светот.

Љубовта кон јоргованот датира од 1892 кога во Хајленд Парк хортикултурецот Џон Данбар засади 20 сорти на јужните падини на паркот. Хајленд Парк во Рочестер е местото на годишниот фестивал кој трае две недели, со присуство од над половина милион луѓе секоја година. Овој парк има повеќе од 500 видови на јоргован и повеќе од 1200 грмушки од јоргован распослани на 155 хектари.

Покрај тоа, многу домови и паркови во областа Рочестер имаат еден или повеќе јоргован. Ако се прошетаат езерата во тие области, ќе се најдат илјадници од нив по патот и сладкиот мирис секогаш влегува во домовите на луѓето кои живеат во тие области.

Види

Градини за мал простор: идеи како да имате мала, убава градина (Фото)

На фотографиите подолу можете да видите дека не вие потребна површина за да имате убава …