07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Длабоко во џунглите на Амазон расте дрво за кое се верува дека е 10 000 пати посилен убиец на ракот од хемотерапијата

Длабоко во џунглите на Амазон расте дрво за кое се верува дека е 10 000 пати посилен убиец на ракот од хемотерапијата

Екстракт од тропско дрво е 10 000 пати посилен убиец на ракот од хемотерапијата

Длабоко во џунглите на Амазон расте едно дрво кое може да го револуционизира она што лекарите и светот знаат за лекувањето на ракот и за шансите за опстанок.

Иднината никогаш не изгледаше повеќе ветувачки. Информациите за гравиолата доаѓаат од списанието Nutrition and Cancer и други извори, во кое се објавени некои истражувања од 2011 година за лекување на ракот на дојка со него.

Утврдено е дека екстрактот од плодовите содржи материи депресори во развојот на канцерогениот ген (онкогена) во клетките на ракот, кој е катализатор на епидермалниот фактор на нивниот раст.

Овој екстракт од тропско дрво е 10 000 пати посилен убиец на ракот од хемотерапијата, а тоа го покажаа истражувањата после 5 недели терапија со ова овошје т.н. „гравиола“.

Кај ракот на дојка се намалува значително нивото на експресија на протеините EGFR со 56%, р-EGFR со 54% и р-ERK во MDA-MB-468 со 32, 5%.

Заклучокот на експертите е дека екстрактот од гравиола индуцира голема инхибиција на растот на клетките MDA-MB-468. Тоа е докажано експериментално. Според списанието тој може да се применува за лекување на рак на дојка, на дебелото црево, а екстрактот и од другите делови на растението како семиња, корења, кора се ефикасни против рак на панкреасот, желудникот, бубрезите, простатата, белиот и црниот дроб.

Има смирувачко дејство, го намалува крвниот притисок, делува против паразити, вируси и бактерии. Контраиндицирано е кај бремени жени, луѓе со низок крвен притисок, а при подолго време на земање може да предизвика уништување на корисни бактерии во цревата и да се наметне донесување на пробиотици.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …