07.12.2023
Почетна / Градина / Задоволство е да ги имаш овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имаш овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението е познато и под името “Мадагаскарски јасмин”.

Всушност стефанотисот претставува лиан, но од вкупните 5 видови, декоративна вредност има само еден. Во природата може да достигне и до 10 метри. Листовите се во облик на елипса, темно зелени и долги околу 10 см.

Цветовите на стефанотисот се требовидно собрани во прамени на врвовите на гранките. Должината им е околу 2 – 3 см и се отвораат како петочлени ѕвездички. Имаат многу пријатен мирис, а цветањето е многу подолго и трае од пролет до есен. Во својата природна средина тој успева да формира месести плодови.

Овие цвеќиња сакаат многу светлина, но не и директно сонце. Затоа местото каде го одгледувате стефанотисот треба да биде заштитено од сончевите зраци. Местото треба да биде добро проветрено со постојан пристап до свеж воздух. Тој е од оние цвеќиња, кои не сакаат да бидат локални. Температурата во просторијата во зима треба да биде ниска – помеѓу 12 и 15 степени.

Стефанотисот сака земјиштето да биде со добра влажност. Од пролет до есен или во периодот на цветање, треба да се полева обилно. Задолжително е во топлиот период овие цвеќиња да се пулверизираат секојдневно, но не со варовита вода. Инаку на листовите на цветот остануваат грди бели дамки. Погодна за одгледување на овие убави цвеќиња е почвата супстрат составена од чимовка, добро гнилено ѓубриво и песок во еднакви односи. На пролет, го пресадуваме цвеќето во поголема саксија, старите стебленца се сечат на околу 10 – 15 см од почвата и се започнува со обилно наводнување. Добро е да се изгради конструкција, на која се замотани гранчињата . Во зима се обезбедува зимски одмор – пониски температури, ретко наводнување, на светло место. Во активниот период на раст и расцутување, се храни со вештачки ѓубрива на секои две недели за обилен и подолг цут.

Се размножува со врв и стеблени сечи. Тие се преземат од мајчиното растение на пролет. Вкоренувањето е најлесно во лесен почвен супстрат, бидејќи не е од најлесните за одгледување цвеќиња. Треба да се обезбеди и висока воздушна влажност, а за таа цел саксијата со вкоренети сечи треба да се покрие со проѕирна материја. Така се добива мини парник и влагата се задржува оптимална и постојано висока.

Совет за градинари: Обезбедете добра сенка, висока воздушна влажност, обилно наводнување и свеж воздух, и ќе уживате во многу убавите и миризливи цвеќиња.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …