05.07.2022
Почетна / Градина / Храна / Нитратите во салатите причинуваат рак

Нитратите во салатите причинуваат рак

Нитратите вo плодовите и зеленчуците може да доведат до опасни стомачни инфекции и онколошкии заболувања. Нитратите во природната храни водат до рак.

Во флората на стомакот тие се преобразуват во нитрити, кои се основни причинители на сите видови тумори, алармираат специјалисти од Светската здравствена организација.

Тие се сериозна опасност и во мали количества. Зеленчуците на пролет поминуваат со целата Менделеева таблица.

Собирањето во организмот доведува до промена на клетките и се образуват се тумори. Најчесто тоа резултира и со рак на дебелото црево, поради тоа што најголеми количества се концентрират токму таму. Најсериозно е во Јапонија разкажува еден професор од соседна Бугарија, проф. Д-р Никола Александров. Само пред десетина години биле регистрирани огромен број на онколошки заболувања, бидејќи во кујната за месни јадења некои видови риби традиционално се хранат со нитрати.

Штом опасната практика била откриена, бројот на заболувањата од рак се намалил, ни открива лекарот. Секој четврт човек, страда од воспаленија на стомакот и дебелото црево е жртва од канцерогените елементи, конзумирани со пролетни зеленчуци. Пролетните зеленчуци масовно знаат да причинат диареи, повраќање и гастрити. Краставиците задолжително треба да се лупат, зошто во кората им се натрупуваат огромни количества нитрати, а зелените салати и репички треба да се киснат во вода најмалку 30 минути пред консумација, советува проф. Никола Александров при што на тој начин отровниот хемикал се намалува.

Порталот Градина.мк е номиниран за „Најдобар сајт за образование, наука и култура и Најдобар сајт за храна и здравје“ Многу ќе ви бидеме благодарни ако гласате овде http://sajtnagodinata.mk/  

 

Види

Македонското масло од афион се најде на американскиот пазар!

Македонското масло од афион се најде на американскиот пазар! Првите количини од екструдираното ладно цедено …