Сите ореви се корисни за здравјето. Оревите сепак содржат повеќе антиоксиданси од кикириките, бадемите, лешниците. Д-р Џо Винсон од Универзитетот на Скрантон, САД, ја анализира количината на антиоксиданси во девет видови ореви и утврдил дека грст ореви содржат два пати повеќе корисни состојки од истото количество од сите други популарни јадки. Оревите не само што ни обезбедуваат макронутриенти, како што се мастите (во облик во кој што не му штетат на организмот, напротив) и протеините, туку тие се богати и со микронутриенти кои се од есенцијално значење за организмот како витамини, минерали, па и растителните влакна. Во последните декади, научниците се доста заинтересирани за составот на оревите и бенефитите од таквиот состав, па затоа се направени низа од истражувања кои даваат доста интересни и корисни информации.
gradina.mk Gradina