Почетна / Градина / Вести / Гардена совети: Зимски посетители во вашата градина
Фото: Robin Boberski / Fotolia.com

Гардена совети: Зимски посетители во вашата градина

Кога деновите стануваат пократки и зимата завладее, сите очекуваат убава пријатна куќа. Но, што прават нашите мали пријатели – животните откако веќе не можат да најдат засолниште во дрвјата и во густата грмушка во нашата градина? Многу од нив хибернираат во овој период од годината, но други сепак треба да најдат доволно храна и соодветно место за криење.

Па, зошто да не го направиме животот малку полесен за вервериците и птиците во текот на зимата?

Постојат едноставни, некомплицирани начини да го направите ова. Закачувањето колибри за птици и подигнување кутии за птици им помага на многу птици кои не летаат на југ лесно да ја преживеат зимата.

Сепак, кутиите со птици значително се разликуваат. Зимата се смета за дел од природната селекција. Слабите и болните суштества нормално би умреле, па интервенцијата на луѓето може да доведе до пренаселување на повеќе распространети видови. Таквите видови тогаш имаат конкурентска предност во однос на птиците преселници и веќе го имаат правото за живеалиште во пролетта.

Како и да е, снабдувањето со храна за птици значително се намали во последните години откако употребата на пестициди се повеќе наоѓа примена.

Поради оваа причина, се препорачува умерено хранење во текот на зимата, кој може да се смета за придонес за одржување на разновидноста на видовите.

Главен застапник за производите на ГАРДЕНА е компанијета Синпекс. За повеќе инфо на СИНПЕКС ШОП

Види

ОСИ и СТРШЛЕНИ – Како против нив?!

Проблемот со осите и стршлените длабоко го чувствуваат оние кои имаат овоштарници. Всушност, ова се …