07.12.2023
Почетна / Градина / Фитонија – одлично растение за одгледување во шише или терариум

Фитонија – одлично растение за одгледување во шише или терариум

Фитонијата е нискорастечко, почвопокривно растение со бујни зелени лисја, нашарани со мрежовидни бели, розеви, црвени бои.

Исклучително е ефектна, но често разочарува, бидејќи е доста непостојана. Познати се околу 15 видови. Најпознати се:

Fittonia albivenis, Fittonia argyroneura, Fittonia argyroneura nana, Fittonia verschaffeltii, Fittonia verschaffeltii pearcei.

Место: Фитонијата сака мека сончева светлина и место до сенка. Директното сонце треба да се избегнува – тоа може да ги изгори и оштети листовите. Стандардните видови тешко се одгледуваат во затворен услови – ова растение бара висока воздушна влажност. Расте на умерено топло, со минимални температури од 15 степени.

Нега: Неопходна е лесна и цедлива почва со добра дренажа. Се почева обилно од пролет до есен, зима исклучително ретко. Подобро се чувствуваат кога се поливаат редовно и со помалку вода отколку поретко, но со повеќе. Без вода за неколку дена ќе се исуши. Брзо ќе се оживее со наводнување, но постои веројатност од пренаводнување на почвата и гниење. Први знаци за тоа се меките, жолтеникави лисја. Зима треба да се чува од изложување на влага и студ – сигурно е дека тоа ќе доведе до умирање на растението. Листовите редовно треба да се пулверизират и да се обезбеди висока воздушна влажност. Се пресадува секоја година напролет.

Размножување: Се размножува преку стеблени сечи при повисока температура и влажност или со делење на растенијата при пресадување.

Совет за градинари: Фитонијата е одлично растение за одгледување во терариум или во шише. Ова многу ја обезбедува потребната дополнителна воздушна влажност и дефинитивно ќе биде одличен акцент во вашиот дом.

Види

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени …