01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Зошто секогаш дома треба да имаме мајчина душичка

Зошто секогаш дома треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење на носот и кашлица. Времето е променливо – студено или топло … треба да се грижиме за нашето здравје и да го зајакнеме нашиот имунолошки систем. Дозволете ни да ги користиме есенските билки за оваа намена.

Една од нив е мајчината душица. Особено е ефикасна против настинки. Чајот е особено корисен во овој случај. Истурете една лажица исушена мајчина душичка во една чаша топла вода и оставете во затворен сад околу еден час. Чајот од мајчина душица долго време се користи за лекување на дијареја и гасови, за олеснување на ревматоидните заболувања.

Поради своите антимикробни состојки, мајчината душица редовно се додава пастата за заби – да се ограничи таложењето на плаките и да се подобри хигиената за целата уста.

Исто така, се користи како состојка кај капките и хербалните лекови за кашлица – за да помогне во борбата против вирусот одговорни за грипот и настинките.

Мајчината душица е сигурна компонента во третманот на астма, бронхитис и ангина, бидејќи успешно ги отстранува секретите во воспалението на горниот респираторен тракт. Исто така се применува тематски за третман на акни, рани и кожни инфекции.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …