Почетна / Градина / Животни / Зошто се убиваат и колку чинат лавовите?

Зошто се убиваат и колку чинат лавовите?

Афрканските лавови наскоро би можеле да влезат во црвената книга поради нивното се поголемо зачестено убивање. Лавовските коски се вредна суровина за лековитото азиско вино.

Лавовите се посакуван плен, која се пласира добро на црниот пазар а најчесто го користак како лек. Се смета дека тие ја имаат истата лековита сила како тигровите коски и роговите од носорог.

Според азиските познавачи тие се задолжителна состојка во народната медицина и лекуваат сè, од настинка до рак. Се смета дека чист скелет на здрав лав чини 10 000 долари.

Денес вкупно околу 8000 лавови живеат во Јужна Африка, околу 5000 се во резерватите, а останатите 3000 во дивината. Љубителите на сафари ги плаќаат 20000 долари за главата на лав. Луѓето кои се занимаваат со одгледување на лавови за сафари сметаат дека трговијата со лавовските коски треба да се реши, но да има јасна регулатива.

 

Види

Зошто е корисен змискиот отров ?

Токсин во змискиот отров може да се користи за лекување на дијабетес, висок крвен притисок …