22.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Зошто никој не смее да стапне на овој ненаселен остров?!

Зошто никој не смее да стапне на овој ненаселен остров?!

Овој ненаселен остров се наоѓа во исландското море и е во приватна сопственост. Неговата територија е мала и никогаш не се запоставува.

Пуфин е едно од најпознатите места за гледање птици. Луѓето од целиот свет се собираат близу овој остров за да ги видат стотиците ретки морски птици кои се населиле на малото земјиште.

Островот Пуфин се наоѓа во исландското море. Неговата големина е околу 28 хектари, а максималната надморска височина е 56 метри.

Сместен е во близина на островот Англези, а најблискиот град е Буммарис.

Од VI до XII век, Пуфин имал манастир чии остатоци можат да се видат денес на брегот.

За да стигнете тами прво треба да стигнете до Бондон, а потоа со воз или повторно со авион кон Ливерпул, потоа со автобус или автомобил (околу три и пол часа) до Беамарис.

Оттаму можете да стигнете до островот со брод.

Но, дури и ако се приближите до Пуфин, не можете да отидете таму – островот е приватен. Вие само ќе можете да ги гледате птиците со двогледи од бродот.

Островот е под посебна заштита на Европската унија за заштита на дивите птици. Секој ден, научниците пристигнуваат таму за да проверат дали локалните крилести жители се добро.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …