06.12.2023
Почетна / Градина / Зошто никогаш не треба да убиете куќна стоногалка ако најдете внатре во вашата куќа

Зошто никогаш не треба да убиете куќна стоногалка ако најдете внатре во вашата куќа

Стоногалките често се појавуваат на темни, влажни места. Често, некој ги наоѓа во бања или подрум, и речиси секој веднаш би сакал да ги смачка или да ги убие.

Некои од работите што ги прават стоногалките толку страшни за употреба се она што ги прави ефективни алатки против други штетници. Брзите и агилни стоногалки се корисни против други инсекти.

Со своите многубројни нозе и брзи движења, стоногалката е страшна работа да се најде во вашата бања среде ноќ. Ќе ви биде помалку страшно кога ќе го намали бројот на робуси, пајаци и мравки во вашиот дом.

Стоногалките ги јадат сите овие инсекти и исто така имаат силен апетит, што значи дека речиси гарантирано ќе помогнат да се спречи друг проблем со штетници.

Сепак, некои можеби ќе сакаат да се ослободат од нив. Намалувањето на влажноста во вашиот дом и заробувањето на стоногалките во стаклени садови се само неколку начини да се искорени стоногалката во вашата куќа.

Куќните стоногалки, за разлика од нивните роднини, не се отровни, па дури и не можат да гризат човечка кожа. Малото количество отров што го произведуваат може само да му наштети на малиот плен што тие се толку корисни за елиминирање.

Види

Кактус Кралица на ноќта – Selenicereus

Кралицата на ноќта раѓа црвени плодови што се сметаат за вистински деликатес. Интересното име потекнува …