Почетна / Uncategorized / Зошто мушмулата е толку корисна

Зошто мушмулата е толку корисна

Од длабока древност мушмулите се користат за храна и лекови. Според историските податоци, плодот бил култивиран уште 1000 години п.н.е. во Кина и Азија.

Дивите мушмули биле позната и на древните Тракијци. Денес плодот се одгледува во најголеми количини во Калифорнија (САД), Јапонија, Шпанија, Јужна Франција и Италија.

Содржината на плодот вклучува големо количество скроб, целулоза, пектинови материи и органски киселини (преовладуваат јаболковата, лимонската и винската, а поради започнатата ферментација, има и оцетна).

Од шеќерите во плодот се содржат фруктозата и глукозата, правејќи ги мушмулите соодветна храна за дијабетичари.

Витаминскиот состав вклучува витамин Ц, каротин, витамин Б1 и Б2. Плодот содржи и минерални соли – калиум, калциум, фосфор, магнезиум, железо и натриум. Хранливата вредност на мушмулите е еднаква на онаа на јаболката и крушите.

Сега е познато дека плодот делува стимулативно на жлездите со внатрешно лачење и се препорачува при слабеење на нивните функции. Мушмулите даваат и смирувачки ефект на нервниот систем.

Најпопуларната примена на плодот е поради зајакнување на функцијата на дебелото црево и подобрувањето на варењето.

Доброто лековито дејство на мушмули се поврзува со танините од плодот. При акутно гастроинтестинално нарушување е пожелно да се направи напивка од незрели плодови и семе. Слична напивка се препорачува и кај мочната-камена болест.

Зрелите плодови имаат нагласено диуретично дејство и се соодветно лековито средство при воспаление на бубрезите и уринарниот тракт.

Присуството на големо количество органски киселини во плодот помага активностите на црниот дроб и на жолчката, да влијае на нормалните функции на циркулаторниот и нервниот систем.

Рецепт за напивка со листови од мушмули:

Дваесетина лисја, попарете ги со 500 мл врела вода и варете 10-12 минути. Напивката се цеди и се остава да се излади. Со неа се жабури 3 пати дневно, а надворешно се користи за подмачкување на воспалена кожа со натопен памук.

Види

Ова се дел од причините зошто да јадеме лути пиперки

Децата кои имаат проблеми со концентрацијата, ќе го подобрат успехот, ако јадат лута храна, бидејќи …