Почетна / Градина / Вести / Зошто кога сечеме кромид очите ни солзат ?

Зошто кога сечеме кромид очите ни солзат ?

Главен причинител за тоа се клетките на кромидот кој голема количина на сулфурни елементи.

Кога кромидот започнуваме да го сечеме започнува ослободувањето на сулфурот. Кога тој ќе дојде до мешање со влагата на нашите очи, се одвива хемиска реакција која произведува молекули и ги иритира очите.

Како резултат на тоа започнува природна реакција на чивечкиот организам и доаѓа до производство на солзи како потреба да очите се измијат. Се додека сечеме кромид, се повеќе и повеќе сулфур ќе се ослободува и ќе предизвика се повеќе солзи.

Совет: Доколку сакаме да ги спречиме солзите додека сечеме кромид, тоа може да го направиме во сад со вода. Водата помага во распуштање на сулфурните елементи и така нема да стигнат до очите и да предизвикаат солзи.

Види

Што ќе се случи кога ќе скршите јајце под вода?

Што ќе се случи ако скршите живо јајце под вода? Институтот за океанска наука од …