01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Зошто кога сечеме кромид ни солзат очите?

Зошто кога сечеме кромид ни солзат очите?

Главен причинител за тоа се клетките на кромидот кој голема количина на сулфурни елементи.

Кога кромидот започнуваме да го сечеме започнува ослободувањето на сулфурот. Кога тој ќе дојде до мешање со влагата на нашите очи, се одвива хемиска реакција која произведува молекули и ги иритира очите.

Како резултат на тоа започнува природна реакција на чивечкиот организам и доаѓа до производство на солзи како потреба да очите се измијат. Се додека сечеме кромид, се повеќе и повеќе сулфур ќе се ослободува и ќе предизвика се повеќе солзи.

Совет: Доколку сакаме да ги спречиме солзите додека сечеме кромид, тоа може да го направиме во сад со вода. Водата помага во распуштање на сулфурните елементи и така нема да стигнат до очите и да предизвикаат солзи.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …