06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Зошто индијанците го користеле растението „Јука“?

Зошто индијанците го користеле растението „Јука“?

Јуката или Yucca е род на повеќегодишни грмушки и дрва во семејството „Asparagaceae“, со подфамилија „Agavoideae“. Постојат 49 видови и 24 подвидови со листови во облик на меч.

Потекнуваат од топли и суви делови од Северна Америка, Централна Америка, Јужна Америка и на Карибите.

Во Средниот Запад, САД е позната како “духови на гробишта”, бидејќи обично расте во руралните гробишта и кога цветаат цветовите приличува како да лебдат. Yuccas се адаптирани на подеднакво широк спектар на климатските и еколошки услови.

Тие можат да се најдат во карпести пустини и неплодородни области, во прерии и пасишта, во планински региони, во крајбрежниот песок (Yucca filamentosa), па дури и во суптропските и полу-умерените зони.

Денес овие типови ги среќаваме како украсни растенија во градините. Коренот има високо ниво на сапонини и се користеле како шампон од страна на индијанците. Сушеното растение наоѓало примена при палењето на огнови, бидејќи имаат ниска температура на палење. Некои од овие растенија се заштитени со закон денес, а во Њу Мексико претставуваат симбол на државата.

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …